– Prøv deg fram når du skal lære tegnspråk | www.statped.no

– Prøv deg fram når du skal lære tegnspråk

– Å lære ett språk tar tid. Dette gjelder også tegnspråk. Ikke være redd for å prøve deg fram, sier rådgiver Sissel Oline Hegdahl.

Bilde av Sissel Hegdahl

Sissel Oline Hegdahl jobber i Divisjon tegnspråk og døvblindhet i avdeling tegnspråk kurs foreldre og søsken.

Hun er opptatt av at tegnspråk er et annet språk med en annen modalitet. Dette tar det tid å forstå og lære.

– Talespråk er auditivt og vokalt, mens tegnspråk er visuelt og gestuelt. Du lærer ikke alle tegn på ett «blunk». Med god veiledning kommer tegnene etter hvert, forklarer hun.

Prøv deg fram

Hun anbefaler å prøve seg fram og ikke være redd for å feile.

– Ikke tenk så mye på om tegnene er riktige. Det å prøve og feile er en del av læringen. Skal du lære og utvikle et språk, må du bruke det, sier rådgiveren.

Hvis du ikke har ett tegnspråkmiljø i nærheten, må du skape situasjoner og muligheter for å øve naturlig på andre måter.

– Det kan være lurt å sette av en fast tid og velge en aktivitet der du kun skal snakke tegnspråk. Husk at du ikke skal bruke stemme når du snakker tegnspråk, forklarer Hegdahl.

Det er også viktig å kunne øve på å avlese tegnspråk. Statped har flere ressurser på statped.no med mye materiell som er fint å trene på. På erher.no, finnes det materiell og læremidler for å lære tegnspråk.

– Velg noe som passer nivået ditt og øv på å avlese tegnspråk. Jo flinkere du blir til å avlese tegnspråk, jo lettere er det å gjennomføre en samtale med tegnspråklige. På denne måten videreutvikler du ditt eget tegnspråk, sier rådgiveren.


Her er tre enkle råd fra rådgiveren:

• Ikke vær redd å gjøre feil
• Tren på å snakke tegnspråk
• Tren på å avlese tegnspråk

Vil du vite mer om tilbudet?

Visste du at Norsk tegnspråk brukes av ca. 16 500 mennesker i Norge? Tegnspråk er et genuint språk som kan brukes i alle sammenhenger og i alle deler av samfunnet. Statped gir tilbud rettet mot barn som får tegnspråkopplæring, og deres familier og lærere. Les og om hvilke tjenester Statped tilbyr på tegnspråkområdet

Les mer om Statpeds tilbud

Lær tegnspråk

Er du nysgjerrig på å lære deg mer om tegnspråk? Her finner du litt om språket og får tips til hvor og hvordan du kan lære mer. Det er viktig å presisere at språk læres der språk brukes. Hvis du vil lære å faktisk bruke språket må du oppsøke andre tegnspråkbrukere, eventuelt kan du oppsøke tegnspråklige arenaer. 

Lær om tegnspråk

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Tusen takk for hjelpen!