Hvordan legge til rette for inkluderende praksis?

Hvordan kan du gå fram når du skal legge til rette for faglig og sosialt samspill når eleven har en synsnedsettelse? Her får du noen råd om inkluderende praksis.

I et inkluderende læringsmiljø har alle sin naturlige plass i det faglige og sosiale fellesskapet. Inkludering handler om å tilpasse læringsmiljøet til mangfoldet og tilrettelegge for at alle har tilgang på og kan delta i fellesskapet i klassen.

Hvordan kan du gjøre det i praksis?

Kvaliteten på opplæringen i skolen avhenger blant annet av det fysiske rommet, lærebøker og sosialt fellesskap. Her er noen råd om inkluderende praksis.

Pedagogisk tilrettelegging

Noen tips og råd

  • Skolen bør sette seg inn i de tilpasningsmulighetene som finnes på de ulike digitale plattformene og lærebøkene.
  • Forsikre deg om at nettsidene som brukes eller ressurser er universelt utformet og dermed tilgjengelige. Du bør også sørge for at fagstoff som sendes ut til klassen er formatert på en god måte. (Her finner du mer info om ulike operativsystemer og hvordan du bruker dem).
  • Vurder sammen med eleven, om det kan gjøres enkle tilpasninger i operativsystemet på PC, Mac, Chromebook, nettbrett med mer. Dette kan gjøres ved for eksempel å endre skriftstørrelse, øke størrelse på musepeker eller bruke zoom-funksjonen. Finn ut hva eleven foretrekker.
  • For noen elever kan det å ta i bruk hjelpemidler som forstørringsprogram, tastatur, skjermleser og leselist være aktuelt. Det er mulig å søke Nav hjelpemiddelsentral om utprøving av hjelpemidler (lenke til veileder/dybdeinnhold på nye statped.no).
  • Det kan være behov for fysisk tilrettelegging slik at eleven har tilgang og kan delta på lik linje som medelever. Behovet for tilrettelegging vil være avhengig av synsfunksjonen til eleven.
Kvinne taster på mobil

Usikker på noe?

Statpeds spør oss-tjeneste er et lavterskeltilbud for deg som trenger råd om spesialpedagogikk. Vi snakker mest med folk i PP-tjenesten, men barnehager, skoler og andre kan også ta kontakt. Er du foresatt og lurer på hvordan støttesystemet fungerer, hjelper vi deg gjerne.