Tips for å lage video

Ved å lage egne videoer kan du tilpasse innholdet til klassens behov. Her får du tips til ulike typer video og verktøy for skjermopptak.

To elever sitter å se på en video på en pc

Lag dine egne ressurser

Det er viktig å tenke på innhold og struktur når en lager en opplæringsfilm. Hva skal formidles og på hvilken måte? Dette har lærere ofte god erfaring med da dette er allmenngyldig for all undervisning. Det er du som kjenner klassen din best. Derfor kan den beste løsningen være å lage egne videoer.

Her er noen tips å ta med seg:

  • Lag korte videoer på maksimum 6 minutter. Er læringsstoffet variert og stort, er det viktig å dele opp læringsmålene i mindre sekvenser slik at én film inneholder ett læringsmål. Unngå distraksjoner i videoen. Kortere videoer er mye mer engasjerende.   
  • Ofte kan det være hensiktsmessig å legge seg selv inn i videoen når du gir en forklaring. Dette kalles “Talking Heads” og er mest effektivt når du foreleser for dine egne elever. Det gir en bedre læringsrelasjon mellom deg og elevene, og et økt engasjement hos elevene.               
  • Videoer der du både tegner og forklarer samtidig, er mer engasjerende og motiverende enn enkeltstående lysbilder. I tillegg er videoer med et personlig preg mer engasjerende enn høykvalitets studioinnspillinger (Guo, P.J at.al. 2014).
  • Det kan være nyttig å bruke et tegnebrett som Wacom Bamboo når man skal  tegne og forklare samtidig. Har du touchskjem, kan du skrive og tegne rett på skjermen med for eksempel Apple Pencil eller Surface Pen.
  • Du kan også lage egne lydklipp eller podkaster. Dette kan gjøres enten gjennom lydopptak på enheten din eller gjennom ressurser som f.eks. Creaza, som har egen podcast-funksjon.

Verktøy for skjermopptak

Du trenger ikke dyre program og høy kompetanse for å lage “gode nok” læringsvideoer. I for eksempel PowerPoint kan du lage gode videoer eller du kan bruke Screencast-O-matic. Hvis du tar skjermopptak ofte, kan det være lurt å investere i et profesjonelt verktøy som Camtasia for Windows og Mac eller ScreenFlow for Mac.

Dersom du vil ta skjermopptak fra iPad eller iPhone finnes det en innebygd skjermopptaksfunksjon som ble lansert med iOS11. Her kan du se en video som forklarer hvordan du tar skjermopptak. 

Andre programmer du kan lage skjermopptak med:

Gå til hovedsiden for omvendt undervisning.

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!