Statped tilbyr tjenester for barn, elever og laget rundt dem, samiskspråklige barn, unge og voksne samt utdanningssektoren.
Statped tilbyr kompetanseutvikling i form av rådgivning og veiledning til kommuner og fylkeskommuner i samarbeid med PPT. Kompetansehevingen kan være rettet mot enkeltindivider PPT jobber med (individtjenester), eller mer generelle kompetansehevingstiltak rettet mot større grupper av pedagoger og andre ansatte i kommunen (systemtjenester). PPT må sende en forespørsel via søknadsskjema om hva det ønskes kompetanseheving på.
Når PPT søker Statped om en individtjeneste, må PPT ha kartlagt personen som søknaden dreier seg om så godt det lar seg gjøre, satt i verk tiltak lokalt og evaluert tiltakene. Dette beskrives i søknaden.
Spesialpedagogisk kartlegging skal i utgangspunktet foretas av kommunen, i noen tilfeller av spesialisthelsetjenesten. Dersom kommunen mangler kompetanse, kan den søke Statped om bistand til å gjennomføre kartlegging. Dette gjøres som en del av rådgivning- og veiledningstjenesten.
Før PPT søker Statped om tjenester, anbefales det at PPT kontakter for å avklare behov og eventuelt andre praktiske spørsmål PPT måtte ha vedrørende søknaden.
Før PPT søker Statped om tjenester, anbefales det at PPT kontakter Spør oss-tjenesten for å avklare behov og eventuelt andre praktiske spørsmål PPT måtte ha vedrørende søknaden.
Strakstilbudet er et samordnet tilbud fra Statped og spesialisthelsetjenesten. Det er en del av arbeid med tidlig innsats overfor barn, unge og voksne.
Tilbudet består av samtaler når noen nylig har fått alvorlig nedsatt syn eller er blitt blind, nylig fått et hørselstap, ervervet hjerneskade eller kombinerte syns- og hørselstap.
Strakstilbudet er et avgrenset tilbud i en tidlig fase. Dersom det er behov for videre oppfølging, må PP-tjenesten i brukerens bostedskommune sende en søknad til Statped.
Strakstilbudet er et samordnet tilbud fra Statped og spesialisthelsetjenesten. Tilbudet består av samtaler med foresatte til små barn som nylig har fått et hørselstap.
Målgruppen er foresatte for små barn (0-3 år), men kan også gjelde for barn der hørselstapet blir oppdaget etter 3 år.
Det er viktig at Statped blir tidlig involvert der det kan bli varige, omfattende eller særlig komplekse behov for tilrettelegging i barnehage og skole.
Formålet med strakstilbudet er at foresatte får:
Strakstilbudet innebærer vanligvis en til tre møter i en tidlig fase etter at hørselstapet er oppdaget, over en periode på inntil seks måneder.
Tilbudet krever ikke søknad fra PPT til Statped. Det er spesialisthelsetjenesten ved hørselsavdelinger, høresentraler, øre-nese-halsavdelinger som kontakter Statped for et strakstilbud.
Strakstilbudet er et avgrenset tilbud i en tidlig fase. Relevant informasjon blir overført til de kommunale instansene som har det videre ansvaret for tjenester til barnet/eleven.
Se også kurstilbudet God start
Strakstilbudet er et samordnet tilbud fra Statped og spesialisthelsetjenesten. Tilbudet består av samtaler når noen nylig har fått alvorlig nedsatt syn eller er blitt blind.
Det er viktig at Statped blir tidlig involvert der det kan bli varige, omfattende eller særlig komplekse behov for tilrettelegging i barnehage og skole.
Målgruppen er barn, unge og voksne som er i et utdannings- eller omskoleringsløp og/eller nettverket rundt. Målet er å gi et raskt tilbud samtidig som Statped etablerer kontakt med bostedskommune.
Formålet med strakstilbudet er:
Strakstilbudet innebærer vanligvis en til tre møter, over en periode på inntil seks måneder.
Tilbudet krever ikke søknad fra PPT til Statped. Det er spesialisthelsetjenesten som kontakter Statped for et strakstilbud.
Strakstilbudet er et avgrenset tilbud i en tidlig fase. Relevant informasjon blir overført til de kommunale instansene som har det videre ansvaret for tjenester til barnet/eleven.
Strakstilbudet er et samordnet tilbud fra Statped og spesialisthelsetjenesten. Tilbudet består av samtaler og rådgivning, kort tid etter at skaden har oppstått.
Målgruppen er barn, unge og voksne i et utdannings- eller omskoleringsløp og/eller nettverket rundt.
Det er viktig at Statped blir tidlig involvert der det kan bli varige, omfattende og/eller særlig komplekse behov for tilrettelegging i barnehage og skole som følge av skaden.
Formålet med strakstilbudet er:
Strakstilbudet innebærer vanligvis ett til tre møter over en periode på inntil seks måneder.
Tilbudet krever ikke søknad fra PPT til Statped. Det er spesialisthelsetjenesten som kontakter Statped for et strakstilbud.
Strakstilbudet er et avgrenset tilbud. Relevant informasjon blir overført til de kommunale instansene som har det videre ansvaret for tjenester til barnet/eleven.
Statped og spesialisthelsetjenesten samarbeider om et strakstilbud for at
foresatte skal kunne få svar på spørsmål og bli trygge i samspillet med barnet. Det er i første rekke rettet mot foresatte til små barn (0 – 3 år), men det er likevel ingen aldersgrense.
Tilbudet består av samtaler der formålet er å gi informasjon om sansetapene og spesialpedagogiske muligheter. Målet er å trygge foresatte.
Formålet med strakstilbudet er at foresatte får:
For å kunne gi best mulig rådgivning kan det være behov for medisinske opplysninger om diagnose, syns- og hørselsfunksjon.
Det er oftest spesialisthelsetjenesten som kontakter Statped gjennom en henvisning. Det kreves ikke søknad fra PPT til Statped. Det er viktig at Statped blir tidlig involvert der det kan bli varige, omfattende eller komplekse behov for tilrettelegging i barnehage og skole.
Samtalene skal ta utgangspunkt i foresattes situasjon og behov.
Vanligvis gjennomføres det en til tre møter og dette er et avgrenset tilbud i en tidlig fase. Det kan avtales hjemmebesøk innen to uker etter henvendelsen, eller når foresatte er klare for det.
Dersom det er aktuelt, kan Statped være en møteplass for foresatte som del av strakstilbudet, der helsestasjonen og PPT kan være med i møtet. Dersom PPT ikke deltar, avtales når og hvordan kommunen skal involveres. Målet er at kommunen involveres så tidlig som mulig.
Dersom PPT ønsker tjenester fra Statped benyttes Søknadsskjema for individtjenester.
Før PPT søker Statped om en tjeneste, kan PPT kontakte Spør oss for å avklare behov.
Statped har et tilbud om grunnskole og videregående skole for elever med medfødt døvblindhet ved Diamanten skole for elever med døvblindhet i Oslo.
Tilbudet kan gis til elever i Oslo, Viken, og Innlandet. Skolen tar utgangspunkt i de ordinære læreplanene i Fagfornyelsen. Det utarbeides individuelle opplæringsplaner (IOP) når en elev har fått vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring.
I tillegg til de ulike fagenes kompetansemål, er det overordnede målet i alle fag å utvikle elevenes begrepsforståelse og kommunikative kompetanse.
Helårsopplæringen foregår i et stimulerende taktilt språkmiljø der elevene kan oppleve fellesskap og utvikle sin sosiale kompetanse.
Skolens tilbud er for elever i grunn- og videregående skole som på grunn av sin medfødte døvblindhet har behov for taktil tilnærming i sin opplæring. Elevene får undervisning i og på ulike alternative og supplerende kommunikasjonsformer.
Skolen har som mål
Statped tilbyr deltidsopplæring i et tegnspråklig miljø til elever på 1.−10. trinn som har utbytte av norsk tegnspråk i opplæringen etter opplæringslova § 3-4 eller § 11-6.
Deltidsukene er fysiske samlinger der elevene jobber temabasert med utvalgte fag, og all undervisning foregår i og på norsk tegnspråk i henhold til opplæringslova § 3-4. Tilbudet legger vekt på at elevene skal bli trygge tospråklige språkbrukere med norsk tegnspråk og norsk.
Mellom deltidsukene har alle elevene tilbud om å delta i ukentlig fjernundervisning i faget norsk tegnspråk med elever og lærere fra Statpeds deltidsopplæring. Videomøter gir elevene en arena der de kan praktisere tegnspråk, og holde kontakt med de andre deltidselevene.
Statpeds deltidsopplæring er en alternativ opplæringsarena, og bemanner opplæringen i henhold til opplæringslovens kompetansekrav til lærere. På deltidsopplæringen får eleven en ansvarlig lærer som samarbeider med elevens lærer på bostedsskolen, for å gi eleven en bedre sammenheng i opplæringen. Deltidselevens bostedsskolelærere blir i tillegg invitert til å delta i et digitalt lærernettverk. Der kan lærerne drøfte og utveksle erfaringer knyttet til opplæringen, samt få kompetanseheving i ulike temaer som omhandler opplæring i og på tegnspråk.
Statped erfarer at et tett samarbeid mellom elevens lærer på bostedsskolen og ansvarlig lærer på deltidsopplæringen gir eleven en bedre sammenheng i opplæringen. Deltidselevens lærere blir i tillegg invitert til å delta i et digitalt lærernettverk. Der kan lærerne drøfte og utveksle erfaringer knyttet til opplæringen, samt få kompetanseheving i ulike temaer som omhandler opplæring i og på tegnspråk.
Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) må søke om deltidsopplæring, på eget skjema for tegnspråklige tjenester.
PPT kan søke om inntil tolv uker med deltidsopplæring i løpet av et skoleår.
Statped tilbyr seks uker hvert år på småtrinnet (1.–4. trinn), mellomtrinnet (5.–7. trinn) og ungdomstrinnet (8.–10. trinn) i Oslo, Bergen og Trondheim. Uker utover de seks ukene tilbys med yngre/eldre elever basert på hva som er til barnets beste.
PPT må søke om deltidsopplæring sammen med foreldre og eleven.
Statped ønsker søknader inn før 1. mars for oppstart nytt skoleår, men har fortløpende saksbehandling gjennom året. PPT må legge ved en gyldig sakkyndig vurdering. Det kan sendes et vedlegg med nødvendig informasjon for vår søknadsbehandling i påvente av sakkyndig vurdering. PPT kan ettersende vurderingen til Statped innen tre måneder.
I søknaden og i den sakkyndige vurderingen må PPT:
Når Statped innvilger en søknad om deltidsopplæring, sender vi svarbrev til PPT med kopi til elevens skole og foreldre/foresatte.
For elever fra de to nordligste fylkene har Statped i samarbeid med Tromsø kommune et tilbud om to ekstra deltidsuker i året (uke 7 og 43).
Disse ukene har en nordnorsk profil og er ment for å gi elever, foreldre og søsken mulighet til å bli kjent og bygge nettverk i nord. Samiske tema er en naturlig del av opplæringen disse ukene. Foreldre får tilbud om kurs samtidig med deltidsopplæring, men disse er ikke en del av Se mitt språk. Søsken inviteres også til tegnspråkkurs.
Elever og foresatte som bor langt unna Statpeds lokaler (mer enn 60 km), får et overnattingstilbud på hotell.
Kost og losji er kostnadsfritt for kursdeltakere. Statped tar ikke ansvar for elever før/etter skoletid. Ved overnatting må barn/ungdom ha tilsyn, og Statped dekker derfor også kost og losji for én voksen når eleven er på deltidsopplæring og det ikke er kurs for foreldre.
Statped legger til rette for sosiale møteplasser og aktiviteter for elever, samt foreldre og søsken, på ettermiddag og kveldstid når de deltar på de fysiske samlingene.
Opplæring og botilbud er kostnadsfritt for foresatte og kommune.
Kurs for foresatte og deltidsopplæring for elever koordineres, men kan ha ulikt omfang.
Når foresatte er på kurs, kan de søke om opplæringspenger fra Nav.
Elevens rettigheter og kommunens forpliktelser med hensyn til skyss, reisefølge og tilsyn er regulert i opplæringslovens § 4-3 Krav om forsvarleg skyss og rett til losji der skyss ikkje er forsvarleg (udir.no) og Rundskriv om skyss (udir.no).
Det er kommunens ansvar å sørge for tilsyn ut over skoletid når en elev er på deltidsopplæring i regi av Statped. Vanligvis vil dette være foresatte, men kommune kan avtale andre løsninger for tilsyn ut over skoletid.
Statped er i dialog med Utdanningsdirektoratet for å avklare hvordan den nye opplæringsloven vil påvirke tilbudet vårt om deltidsopplæring i og på norsktegnspråk. I påvente av avklaringer gjennomfører vi deltidsopplæring som vi hittil har gjort, og vi behandler nye søknader fortløpende.
Se mitt språk er et i norsk tegnspråk for foresatte til barn med nedsatt hørsel. Foresatte får tilbud om kurs når barna er i barnehage- og grunnskolealder, og antall uker varierer fra 1-4 uker
For foresatte til barn med tilleggsutfordringer til nedsatt hørsel har Signo et tilpasset kurstilbud i norsk tegnspråk.
Det er PPT som søker Statped om deltakelse på Se mitt språk, på søknadsskjema for tegnspråklige tjenester.
Statped krever fornyet søknad ved overgang fra
• barnehage til skole,
• småtrinn til mellomtrinn
• mellomtrinn til ungdomstrinn
Forestatte på Se mitt språk kan ha rett til opplæringspenger fra Nav. Foresatte må selv informere arbeidsgiver om planlagt fravær i forbindelse med kurs.
Statped dekker ikke utgifter til reise. Foresatte må selv avklare reiseutgifter med sin bostedskommune.
Statped dekker kost og hotellopphold for deltakere med bosted 60 km eller mer fra kurssted. Informasjon om hotell og registreringskode fås ved påmelding til kurset.
Kurset blir holdt Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Hver uke består av 25 undervisningstimer. Foresatte fra nord deltar på kurs i Trondheim, men kan i tillegg søke på to ukeskurs årlig i Tromsø.
Søskentilbud og tilbud til barn i barnehagealder tilbys mens foreldrene deltar på kursene Se mitt språk eller God start. Søskentilbudet for skolealder er tilgjengelig uavhengig av reiseavstanden til Statped. For barn i barnehagealder gjelder tilbudet både barna som mottar tjenesten og deres søsken. Ved stor pågang prioriteres familier som bor 60 km eller mer fra Statped.
God start er et kurstilbud for foresatte til barn i alderen 0–3 år med nyoppdagede hørselstap.
Kurset tar opp ulike tema knyttet til hørselstap, språk, samspill og kommunikasjon. Vi gir også en grunnleggende innføring i tegnspråk.
Foresatte til barn med nedsatt hørsel, uavhengig av barnets type eller grad av hørselsnedsettelse.
Kurset skal gi foresatte grunnleggende kunnskap om
Tjenesten fås ved at pedagogisk-psykologisk tjeneste i kommunene sender søknad til Statped. Dersom kommunen bekrefter at søknadsprosessen har startet, kan Statped sende invitasjon til bruker før vi har mottatt søknad.
Barnet må ha fått påvist et hørselstap før PP-tjenesten søker om plass på kurs.
Deltakere på God start har rett til opplæringspenger fra Nav. Foresatte må selv informere arbeidsgivere om planlagt fravær i forbindelse med kurs.
God start er en kursrekke med seks samlinger. Kursene går over to år med tre samlinger per år. Samlingene arrangeres fire steder i landet. Familier som er tilreisende, får tilbud om å ha med barn og søsken under skolepliktig alder.
Statped dekker kost og losji. Vi organiserer overnatting for foreldre og barn samt skyss mellom overnattingssted og kurssted. Statped dekker ikke utgifter til reise. Foresatte må selv avklare med bostedskommunen om den dekker reiseutgifter.
Etter God start kan foreldre fortsette i Se mitt språk fra modul 5.
I enkelte tilfeller ønsker foreldre å delta på Se mitt språk selv om de ikke har gjennomført alle samlingene i God start, det lar seg også gjøre.
Foreldre/foresatte som er i arbeid og følger barn til utredning/kartlegging hos Statped, kan ha rett til permisjon i henhold til arbeidsmiljøloven § 12-9, 3.ledd, og de kan ha rett til omsorgspenger etter folketrygdloven § 9-14.
Om stønadssituasjonen for omsorgspenger, se folketrygdloven § 9-5. Omsorgspenger dekkes av NAV lokalt.
Reiseutgifter
Ved utredning som er henvist til Statped fra et helseforetak, dekkes reiseutgifter av HELFO, jamfør pasientreiseforskriften (lovdata.no). Har du spørsmål om pasientreiser, kan du ringe 05515.
Dersom utredningen ikke dekkes av pasientreiseforskriften, kan foreldre/foresatte søke kommunen om dekning av reiseutgifter. Det er opp til den enkelte kommune å vurdere behovet.
Personer med døvblindhet som har «grønt kort» har sammen med annen legitimasjon rett til honnørrabatt og gratis reise for en ledsager på reiser med transportmidler som mottar offentlig støtte. Ordningen gjelder ikke flyreiser.
Foreldre/foresatte som er i arbeid og mottar tjenester i regi av Statped, kan ha rett til permisjon i henhold til arbeidsmiljøloven § 12-9, 3. ledd (lovdata.no). De kan også ha rett til opplæringspenger. Opplæringspenger dekkes av NAV i henhold til folketrygdloven § 9-14 (lovdata.no).
Det er et krav i folketrygdloven § 9-14 at «opplæringen er nødvendig for at medlemmet skal kunne ta seg av og behandle barnet».
I Rundskriv til ftrl kap 9 – Stønad ved barns og andre nærståendes sykdom - Lovdata står det følgende om legeerklæring og dokumentasjon:
«Det kan etter § 9-14 innvilges opplæringspenger ved omsorg for funksjonshemmet barn eller barn som har langvarig sykdom. Det er etter femte ledd krav til at det legges fram legeerklæring i slike tilfeller.
Legeerklæringen må dokumentere at den aktuelle opplæringen er nødvendig for at omsorgspersonen skal kunne ta seg av og behandle barnet. Denne legeerklæringen kan komme fra helseinstitusjonen hvor opplæringen foregår, men det er ikke krav til det. Se nærmere om opplæringspenger i § 9-14 og kommentaren til den bestemmelsen.»
«Dersom det er dokumentert at barnet er hørsels- eller synshemmet, er det ikke nødvendig å kreve ny legeerklæring hver gang foreldrene/foresatte skal delta på opplæringskurs. Så lenge opplæringsbehovet er dokumentert, vil det i disse tilfeller som oftest være tilstrekkelig at Statped dokumenterer foreldrenes deltakelse.»
Viktige presiseringer
For å få rett til opplæringspenger fra NAV må de generelle vilkårene om opptjeningstid og tap av arbeidsinntekt være oppfylt, jamfør folketrygdloven § 9-2 (lovdata.no) og folketrygdloven § 9-3 (lovdata.no).
Foreldre/foresatte kan søke kommunen om dekning av reiseutgifter.. Det er opp til den enkelte kommune å vurdere behovet.
Der tjenester fra Statped bidrar til å oppfylle rettigheter etter opplæringsloven, vil elever ikke få registrert dette som fravær. Dette gjelder fraværsgrensen og føring av fravær på vitnemål/kompetansebevis. Statped dokumenterer fravær der elever ber om dokumentasjon.
Statped tilbyr utredning/kartlegging (alene eller sammen med pedagogisk-psykologisk tjeneste) og gir tjenester som støtter opp om rettigheter som følger av opplæringsloven, for eksempel
Det er viktig at skolen er informert på forhånd om når eleven mottar slike tjenester.