Synsnedsettelser
Barn, unge og voksne med synsnedsettelser trenger tilrettelegging for å kunne utnytte ressursene sine.
Statped er en viktig samarbeidspartner i arbeidet med å sikre likeverdig opplæring og et inkluderende læringsmiljø. Vi tilbyr læringsressurser, veiledning, utredning og kurs.

Oppdage og utrede synsvansker
De fleste former for nedsatt syn blant barn i Norge er medfødte. Jo tidligere synsvansken blir oppdaget, jo raskere kan vi sette inn medisinske og pedagogiske tiltak.

Rett til opplæring
For elever med synsnedsettelser er det viktig med synspedagogisk tilrettelegging og målrettet opplæring for å få et godt utbytte av skolehverdagen. Sterkt svaksynte og blinde har rett til opplæring i punktskrift, tekniske hjelpemidler og mobilitet. Disse ferdighetene omtales som kompenserende ferdigheter. På Utdanningsdirektoratets nettsider finner du oppdatert informasjon om dette.

Tilrettelegge for ulike aldre
Synstap i barnehagealder
Foreldrene har ansvar for å skape gode oppvekstsvilkår for sitt barn. Tidlig støtte og hjelp er viktig for å sikre en god utvikling hos barn med synstap.

Synstap i skolealder
Elever med synsvansker skal ha samme mulighet som andre til å utvikle seg og lære, og til å nå kompetansemålene i Kunnskapsløftet.

Synstap hos voksne
Voksne, og spesielt eldre over 70 år, utgjør den største gruppen med alvorlig synssvekkelse eller blindhet. Opplæring og tilrettelegging gir den enkelte mulighet til fortsatt å mestre dagligdagse aktiviteter.

Mollies skolestart
For barn med særskilte opplæringsbehov betyr skolestart langt mer enn å kjøpe ny skolesekk. Mollie (6) er født blind. I halvannet år har laget rundt forberedt skolestarten hennes. Les hele historen i vårt Innenformagasin

Sondre tar nye skritt
Da Sondre (19) fikk beskjed om at synet kunne bli dårligere, bestemte han seg for å forberede seg. Han begynte å trene på å gå ruter ute. Det åpnet en verden til større frihet. Nå har han også lært seg punktskrift i voksen alder.

Se videoforelesning - likeverdig inkluderende undervisning
Likeverdig deltagelse i læringsfellesskap trekkes i føringer for opplæring og i overordnet del av de nye læreplanene fram som et viktig fokusområde. Hvordan påvirker inkludering (eller ekskludering/utenforskap) barn og unge med synsnedsettelse sin opplevelse av mestring, læring og trivsel i skolen/barnehagen? Hvilke suksessfaktorer kan bidra til en likeverdig og inkluderende opplæring for en elev med synsnedsettelse?
Statpeds rådgivere Ida Sødahl Utne og Silje Benonisen gir tips til metodikk og strategier og historier fra praksisfeltet, og hvordan undervisning kan planlegges og gjennomføres i en klasse hvor en av elevene har en synsnedsettelse.
Læringsressurser
- Matematikk for elever med blindhet og svaksynthet
- Veileder taktile tankekart
- iPad for personer med nedsatt syn
- Video om Punktnoter - Hva er det?
- GPS og nedsatt syn
- Internett med JAWS
- Tilpasninger i Windows for personer med nedsatt syn
- Syn og synsfunksjon i pedagogisk sammenheng
- Synstap og spising
- Mac med VoiceOver
- Veileder i matematikk for elever med synssvekkelse 5.–7. trinn
- Veileder om opplæring i punktskrift, mobilitet og bruk av tekniske hjelpemidler