Til hovedinnhold

Digital lese- og skrivestøtte

Diktering på ulike enheter

Diktering Chromebook

For å sette på diktering på Chrombook går du til Innstillinger og velger Tilgjengelighet. I Tilgjengelighet finner du Diktering. Når du trykker på den legger den seg nederst på skjermen med symbolet mikrofon. Når du ønsker å skrive med stemmen trykker du på symbolet for Diktering.

På denne siden hos Google Education kan du Lese mer om tilgjengelighet på Chromebook

Diktering i Google dokumenter

I Google dokumenter kan du diktere på norsk hvis du bruker Chrome nettleser. Du må velge Stemmestyrt skriving i verktøylinjen under Verktøy. I presentasjoner kan du skrive notatene med stemmen, men ikke skrive inne i lysbildet. Du kan også søke i Google med stemmen.

Liste over tegn som fungerer i Google stemmestyrt skriving på norsk. Du kan også bruke kommandoen nytt avsnitt og ny linje.

Tegn Kommando
. punktum
, komma
: kolon
? spørsmålstegn
! utropstegn
( ) venstre parantes, parantes slutt
" " anførselstegn, anførselstegn

Her kan du se en video om hvordan du kan diktere i Google dokumenter.

Diktering iPad og iPhone

På iOS enheter som iPad og iPhone er diktering en del av operativsystemet. Det betyr at du kan diktere alle steder der det er tekst og du har tastaturet på skjermen. Diktering kan gjøres på mange språk.

Du setter på diktering ved å åpne innstillinger og gå til Generelt. Her velger du Tastatur og Aktiver diktering. Du velger også dikteringsspråk. Legg merke til at du må være tilkoblet internett for å kunne diktere på norsk. Du kan bruke diktering på engelsk og tysk uten å være koblet til internett.

På denne siden hos Apple finner du mer informasjon om diktering og en liste over kommandoer som kan brukes på norsk.

Diktering Mac

Mac har diktering i operativsystemet. Det betyr at du kan diktere alle steder hvor du kan skrive. For å sette på diktering går du til Innstillinger og velger Tastatur og fanen Diktering.

Du setter på diktering og får da opp en boks som informerer om personvern. Så velger du dikteringsspråk, på norsk er det bare bokmål som er mulig. Du velger også en tastatursnarvei som starter dikteringsfunksjonen.

Diktering Office 365

Du kan diktere i Office365. Dette gjelder OneNote og Word. Under fanen Hjem finner du knappen Dikter i båndet og får opp denne boksen på skjermen

Symbolet for dikteringsknappen i Office365.

Under innstillinger kan du velge talespråk og om du vil ha automatisk tegnsetting. Foreløpig er det bare norsk bokmål som kan dikteres på norsk.

På denne siden hos Microsoft finner du mer om diktering i Office365.

For å få oversikt over norske kommandoer må du velge norsk i ruten Hva kan jeg si

Viser knappen "hva kan jeg si?" i Office365

Se video om hvordan du dikterer i Word

Side 17 av 18