Skolestart og overganger
Får du ansvar for en elev med behov for individuelt tilrettelagt opplæring? Skolestart og overganger kan være sårbare og må planlegges. Her finner du noen ressurs og erfaringer som kan være nyttige når du skal planlegge.
Slik utnytter du digitale verktøy så eleven kan delta
Hvordan kan du bruke digitale verktøy slik at elever med behov for individuelt tilrettelagt opplæring opplever mestring og aktiv deltakelse i læringsfellesskapet? Rådgiver Miriam Modalsli gir deg rådene.
– Vær tydelig når barnet har språkforstyrrelser
– Tydelighet er viktig overfor barn med utviklingsmessige språkforstyrrelser, DLD, sier rådgiver i Statped Kirsten M. Bjerkan.
– Tegn og visuell støtte er nyttig for alle
– Om du har en elev i klassen med nedsatt hørsel vil sannsynligvis tiltakene du setter inn være nyttig for flere, mener tegnspråklærer i Statped, Solfrid Jacobsen.
– Arbeid med ASK krever kompetanse og samarbeid
– Å lykkes i arbeidet med alternativ og supplerende kommunikasjon, krever kompetanse og samarbeid, sier rådgiver i Statped Bjørg Sissel Hoem.
Overganger
Overganger mellom barnehage og skole og mellom ulike skoleslag kan være krevende. En god overgang kan være avgjørende for at barn med særskilte opplæringsbehov får en positiv start. Her finner du fagstoff om overganger innenfor våre vanskeområder.
Tidlig innsats før Nalis skolestart
Når Nali (5) begynner på skolen, har overgangen fra barnehagen allerede vært planlagt i to år. I Rælingen kommune har de systematisert rutiner for overganger. Minstestandarder og barnets stemme er stikkord.
Mollies skolestart
I halvannet år har laget rundt Mollie (6) forberedt skolestarten for jenta som er født blind. For barn med spesielle behov betyr skolestart langt mer enn å kjøpe ny skolesekk. Les om hvordan barnehage, skole, PPT og foreldre i tett samarbeid med Statped, har forberedt en sårbar overgang grundig.
Samisk spesialpedagogisk støtte (SEAD)
Samisk spesialpedagogisk støtte (SEAD) er en egen avdeling i Statped som gir landsdekkende tjenester tilpasset samiskspråklige barn, unge og voksne med særskilte behov.
Læringsressurser
Her kan du søke og filtrere for å finne ulike læringsressurser for tilrettelegging av utvikling og læring for barn, unge og voksne med særskilte opplæringsbehov.
Skolelydbok
Statpeds skolelydbøker er for elever som av ulike grunner strever med å lese. Se hvem som kan låne. Skoler, elever med lånerett og lærere kan låne skolelydbøker gratis.
Læremidler for blinde og sterkt svaksynte
På denne siden får du oversikt over læringsressurser til blinde og sterkt svaksynte barn og elever. Du finner tilrettelagte lærebøker, materiell og læremidler. Ressursene kan bestilles og/eller lastes ned.
Ressurs for hørselshemmede
På Erher.no finner du læremidler for å undervise hørselshemmede barn, unge og voksne. Ressursene er fordelt på barnehage, grunnskole, videregående skole og voksenopplæring.
Teknologi i opplæringen
Teknologi i opplæringen kan gi økt læringsutbytte og bedre inkludering. Her finner du eksempler på erfaringer, metodikk og digitale verktøy.
Programmering for barn med særskilte behov
Med riktig tilrettelegging kan programmeringen fungere på alle nivåer og tilpasses ulike behov. Alle elever kan derfor programmere, om de får delta på sine premisser. På denne siden finner du en innføring i hva programmering er, hvordan du kan jobbe med programmering i skole og barnehage og nyttige tips til tilrettelegging.
Struktur og forutsigbarhet i det digitale læringsmiljøet
Vi har alle behov for struktur og forutsigbarhet i større eller mindre grad. For noen er det helt avgjørende i hverdagen og læringssituasjoner.
På denne temasiden kan du lese om behov og tilretteleggelser med spesiell vekt på muligheter ulike digitale verktøy kan bidra med.
Digital lese- og skrivestøtte
Med god tilrettelegging og pedagogisk bruk av teknologi kan elever tilegne seg og formidle kunnskap på en likeverdig måte. PÅ denne temasiden finner du informasjon og tips til pedagogisk bruk av teknologi for elever med lese- og skrivevansker.
Slik jobber laget rundt Jacob
Jacob går i Lillebjørn barnehage og skal begynne på skolen. Vi laget en liten animasjonsfilm om hvordan laget rundt jobber og forbereder overgang til skolen - og hvordan de får hjelp av Statped.