
Språk- og kommunikasjonsvansker
Lese- og skrivevansker, utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD), stamming, løpsk tale, afasi og leppe-kjeve-ganespalte
-
Utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD) Utviklingsmessige språkforstyrrelser (Developmental Language Disorder, DLD) er en betegnelse som brukes når barn eller elever strever med sitt eget språk uten at man kjenner grunnen til dette.
-
Språklydforstyrrelser Personer med språkforstyrrelser kan ha vansker med å uttrykke tanker og følelser og vansker med å forstå hva andre sier.
-
Lese- og skrivevansker Barn og elever med lese- og skrivevansker har utfordringer med å tilegne seg og bruke skriftspråk.
-
Stemmevansker Stemmevansker kan gjøre det vanskelig å bruke stemmen på en naturlig måte, noe som kan påvirke kommunikasjonen i både skole, barnehage og hverdagslivet.
-
Løpsk tale Løpsk tale er en taleflytvanske som er like vanlig som stamming. Gjennom god tilrettelegging kan barnet eller eleven oppleve økt mestring og bedre kommunikasjon med omgivelsene.
-
Stamming Stamming er en talemotorisk vanske som innebærer ufrivillige stopp i talen hos den som snakker. For mange utgjør de fysiske og hørbare symptomene kun en del av opplevelsen de har av egen stamming.
-
Leppe-kjeve-ganespalte Leppe-kjeve-ganespalte (LKG) er en medfødt spalte i munnregionen, som blant annet kan påvirke taleutvikling og utseende.
-
Afasi Afasi kan oppstå etter et hjerneslag eller annen hjerneskade og påvirker evnen til å bruke språk. Tilrettelegging både hjemme, i barnehage og skole er avgjørende for å opprettholde livskvaliteten.

Har du noen spørsmål?
Hos spør oss-tjenesten kan du drøfte og få råd i spesialpedagogiske spørsmål. Vi retter oss først og fremst mot PP-tjenesten, men du kan også ta kontakt om du jobber i barnehage eller skole. Er du foresatt, kan vi hjelpe deg med å finne fram i det spesialpedagogiske støttesystemet.