Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK)

Alle trenger språk for å utvikle seg. Noen personer kan, på grunn av medfødte tilstander, skader eller sykdom, ikke kommunisere ved hjelp av talespråk. Å kommunisere på andre måter enn gjennom talespråk kalles alternativ og supplerende kommunikasjon, forkortet til ASK.

ASK er personens språk, og måte å uttrykke seg på, og er helt nødvendig for denne personens språklige, sosiale og faglige utvikling.

 

Lunsj-webinar 22. september

Tips og råd om ASK e-læring
Statped har laget en e-læring der du gjennom forelesninger, filmsnutter, intervjuer, tekst, artikler og nedlastbart materiell kan få kunnskap om Alternativ og supplerende kommunikasjon. Vi inviterer til lunsj-webinar der du har muligheten til å høre oss snakke om innholdet. Via chat eller e-post kan du kommentere og stille spørsmål til oss.

Beklager! På grunn av tekniske vansker fikk vi ikke sendt webinar som planlagt i dag, 21.09. Opptaket blir tilgjengelig ut tirsdag 22.09.

Her finner du mer informasjon om E-læring grunnkompetanse i alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK)

E-læring grunnkompetanse i ASK

Du vil få kunnskap om hvordan språk og kommunikasjon kan utvikles når du må kompensere for et manglende talespråk. Du vil få innsikt i hva alternativ og supplerende kommunikasjon er, samt hvordan du kan komme tidlig i gang med dette.

Les mer om e-læringen

Opplæringspakker ASK

Opplæringspakkene består av en mindre enheter med et spisset innhold. Pakkene kan brukes som selvstendige enheter, og er laget med tanke på dere som skal i gang med ASK-løsninger før første gang. Filmene kan også brukes som en del av veiledningen for dere som gir opplæring til andre

Les mer om opplæringspakkene

God ASK

Rettleingsmateriell med filmer, instruksjoner, forklaringer, spørsmål og arbeidsoppgaver som gjør at du som er voksen, kan bli en god kommunikasjonspartner for barn fra to til seks år som treng alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK).

Les mer om God ASK

Å velge riktig kommunikasjonsløsning

Film om å finne riktig kommunikasjonsløsning for barn som mangler talespråk. Vi møter Amalie (14) og familien hennes. Amalie har multifunksjonshemming og utviklingshemming og har prøvd mange ulike ASK-løsninger, uten å finne det rette.

Les om mer  om  kartlegging

Her kan du lese om alternative uttrykksformer, kommunikasjonsmidler og grafiske symboler

ASK-veileder

– barnehagen og skolen

ASK på udir.no

Fant du det du lette etter?

0/250
0/250

Takk for din tilbakemelding!