Til hovedinnhold

Tilpasningsmuligheter i Windows 10 for personer med nedsatt syn

Les høyt (Windows 10)

Funksjonen Les høyt finnes noen av Office-programmene, blant annet Word og Outlook. Den vil lese på språket Office-versjonen er i, men man kan laste ned TTS-motorer til flere språk. Les høyt leser fra stedet der markøren er plassert. Det betyr at du må plassere markøren i dokumentet før du kan få startet opplesningen.

I Outlook må du huke av for Vis Les høyt før du får benyttet deg av funksjonen. Dette gjør du under. Fil – Alternativer – Hjelpemiddel:

SKjermdump innstillinger, vis les høyt

For å starte og pause opplesningen kan du bruke hurtigtast:

  • Ctrl + Alt + Mellomrom

Alternativt kan du trykke på ikonet for Les høyt. Dette finner du i fanearket Hjem hvis du er i Outlook (og har huket av for det), mens i Word finner du det i fanearket Se gjennom:

Skjermdump faneark Hjem

Oppgaver

Kan også legges til på verktøylinjen for hurtigtilgang i Office-programmer. Hvis du legger til Les høyt i Outlook, så må dette gjøres både i innboks og i vindu for Ny e-post og i innkommen e-post hvis du åpner i eget vindu

  1. Klikk Tilpass verktøylinje for hurtigtilgang ved siden av verktøylinjen for hurtigtilgang (helt øverst til høyre). Det vises som en liten hake.
  2. Huk av for Les høyt
  3. Dersom Les høyt ikke står i lista, gå inn på «Flere kommandoer», velg «Alle kommandoer» i nedtrekksmenyen, og legg til Les høyt.
  4. Du vil nå se et nytt ikon på verktøylinja for hurtigtilgang.
  5. Du kan trykke på dette ikonet når du ønsker teksten lest opp
SKjermdump Les høyt ikon, hurtigtilgang

Oppgaver

Side 18 av 52