Til hovedinnhold

IKT for punktskriftbrukere

Punktskrift i Android

Det er fullt mulig å koble en leselist til en Android-enhet og få skjerminnholdet presentert i punktskrift. Mange leselister har punkttastatur, og kan dermed brukes til kommandoer, lesing og skriving.

På nettsidene Android tilgjenelglighet, under TalkBack og punktskrift, ligger det en beskrivelse av bruk av leselist med Andorid.

Fra tidligere av har vi under beskrevet to løsninger for punktskrift i Android. Det ser nå ut til at TalkBack har støtte for leselist uten bruk av BrailleBack.

Punktskrift i TalkBack

TalkBack Åpnes i et nytt vindu har ikke selv støtte for punktskrift, men Google utvikler en egen app, BrailleBack Åpnes i et nytt vindu, som kan hentes gratis på Google Play Åpnes i et nytt vindu. Når en installerer og aktiverer BrailleBack vil den samarbeide med TalkBack og formidle skjerminnholdet på en tilkoblet leselist Åpnes i et nytt vindu. Ved hjelp av knappene på leselisten kan en navigere og utføre kommandoer på Android Åpnes i et nytt vindu-enheten. Har leselisten tastatur, vil den også kunne brukes til innskriving av tekst i stedet for det virtuelle skjermtastaturet.

Leselistmodeller som kan brukes

BrailleBack har støtte for mange leselistmodeller som kan kobles til via bluetooth. Det finnes leselistmodeller som er så små at de godt får plass i en lomme, og som dermed kan være fine å bruke sammen med en mobiltelefon. Andre aktuelle leselister er større, og kan være mer hensiktsmessige å bruke med et nettbrett Åpnes i et nytt vindu.

Følgende leselister på det norske markedet kan brukes med BrailleBack:

  • Baum VarioConnect
  • Freedom Scientific Focus Blue (14- og 40-tegns modeller)
  • Handy Tech (Active Braille, Basic Braille, Braille Star, Braillino, Easy Braille)
  • Optelec ALVA BC640 og BC680
  • Papenmeier Braillex Trio
  • Seika (16- og 40-tegnssmodeller)

Listen over støttede leselistmodeller er fra juni 2014, og det kan ha kommet til nye aktuelle leselistmodeller senere.

Aktivere BrailleBack

BrailleBack-appen fungerer bare når tilgjengelighet er aktivert på enheten. Slik aktiverer du BrailleBack:

  • Gå til Innstillinger > Tilgjengelighet
  • Velg BrailleBack
  • Sett kryss i avkryssingsboksen. TalkBack vil rapportere «på». Du får en melding på skjermen om at du er i ferd med å aktivere BrailleBack. Bekreft ved å klikke på OK.
  • Nå er BrailleBack aktiv, men du trenger å koble til en leselist.

Koble en leselist til Android-enheten

Slik gjør du for å koble en leselist til Android-enheten:

  • Gå tilbake til Innstillinger
  • Velg Bluetooth
  • Velg «Søk» for å søke etter enheter
  • Hvis leselisten din ikke vises blant tilgjengelige bluetooth-enheter, bør du sjekke at den er slått på og klar for tilkobling.
  • Velg leselisten din fra listen over tilgjengelige bluetooth-enheter
  • I de fleste tilfeller vil det nå komme en melding på skjermen om paringsforespørsel
  • Aktiver innskrivingsfeltet på skjermen. Et talltastatur kommer fram
  • Oppgi PIN-koden til leselisten
  • Klikk på «Enter», og deretter «Utfør»
  • Dersom tilkoblingen er vellykket, skal det nå komme et oppadgående lydsignal fra høyttaleren på Android-enheten, og leselisten skal begynne å vise skjerminnholdet.

Pin-koden som skal brukes varierer mellom de ulike leselistmodellene. 1234 eller 0000 er vanlige pin-koder. Sjekk manualen til leselisten din for å finne ut hvilken kode som skal brukes.

Begrensninger og utfordringer i BrailleBack

BrailleBack fungerer i mange situasjoner, men det er noen til dels vesentlige begrensninger og utfordringer en skal være oppmerksom på.

I nær sagt alle andre skjermlesere er det brukt et fast sett av kommandoer for navigering ved hjelp av leselist. Av en grunn vi ikke kjenner, har Google valgt å ikke følge denne standarden. Det innebærer for eksempel at mellomrom + 123 ikke bringer deg til toppen av skjermen, slik du normalt bør kunne forvente, men derimot åpner tastaturhjelpen i BrailleBack. Mellomrom + 456 vil normalt bringe deg til bunnen av skjermen, men i BrailleBack har denne kommandoen ingen funksjon.

En del apper bruker Nettvisning (Engelsk: Webview) for å presentere skjerminnholdet. Mens TalkBack formidler skjerminnholdet fra slike apper, formidler BrailleBack i en del tilfeller kun menyer, knapper og annet i programgrensesnittet, men ikke selve hovedinnholdet. Eksempler på slike apper er en del nettlesere og apper for lesing av bøker.

Vi har registrert at en del apper som tidligere ikke viste hovedinnholdet i BrailleBack har blitt endret slik at de nå viser hovedinnholdet på leselist på riktig måte.

BRLTTY

BRLTTY er en punktskriftbasert skjermleser som har eksistert i mange år. Opprinnelig ble den utviklet for Linux, men finnes også i versjoner for Windows og Android Åpnes i et nytt vindu. Android-versjonen er ennå (november 2014) på eksperimentstadiet og kan inneholde en del feil og mangler. Den er laget for å brukes på enheter med Android versjon 4.1 og nyere, og har støtte for en lang rekke leselister som kan kobles til via bluetooth, og i noen tilfeller også via USB.

Selv om BRLTTY er punktskriftbasert, kan den også formidle skjerminnholdet via tale. Særlig for brukere som foretrekker å tilegne seg skjerminnholdet i punktskrift og bruke punktskrifttastatur som innskrivingsenhet, kan BRLTTY være et interessant valg.

BRLTTY finnes for tiden ikke på Google Play Åpnes i et nytt vindu, og er noe mer krevende å installere enn de fleste andre apper.

Her finner du alt som er verdt å vite om BRLTTY, inkludert instruksjoner om hvordan BRLTTY kan installeres på en Android-enhet:

http://mielke.cc/brltty

Side 57 av 67