Til hovedinnhold

Selvstendighet og mestring i hverdagen

Hjelpemidler

For barn med blindhet er mobilitetsstokken det viktigste og mest nyttige hjelpemiddelet. Denne er viktig for at barnet skal kunne bevege seg trygt ute på uteplassen og etter hvert blir mindre avhengig av en ledsager.  

Mobilitetsstokken brukes for å unngå hindringer og den gir informasjon om underlaget. Mobilitetsstokken blir en forlengelse av hånden og berører ting som hånden ikke ville rekke bort til.

Liten gutt som holder i en mobilitetsstokk.

Praksisfortelling - Jonas

Jonas går i en småbarnsavdeling i barnehagen. En dag står han og noen andre barn og henger på et gjerde som rammer inn et mindre område. Barna får ikke lov til å gå over gjerdet siden det er gjørme og søle på andre siden. Alle barna ser på gjørmen. Jonas tar mobilitetsstokken sin over gjerdet og stikker den ned i gjørmen, så kjenner han på tuppen av mobilitetsstokken, som er klissete. Så tar han stokken på ny ned i gjørma og slår med mobilitetsstokken slik at gjørmen spruter.

Et annet nyttig hjelpemiddel er en merkemaskin som skriver ut klistrelapper med punktskrift. Dette bidrar til at barnet kan bli kjent med punktskrift tidlig. En slik maskin regnes som et hjelpemiddel og kan søkes om fra hjelpemiddelsentralen.  

Tekniske hjelpemidler blir mer aktuelt etter hvert som barnet blir eldre. Ofte er det enkleste å lære seg teknikker, som å putte en finger i glasset for å kjenne når det er fullt, fremfor å bruke et hjelpemiddel som en nivåindikator. Hendene har vi med oss uansett hvor vi er og fungerer selv om batteriet er flatt.

Side 11 av 19